Іван Піддубний: Сила України

 

Іван Піддубний

 8 жовтня 1871 року в родині спадкового козака Максима Піддубного на Полтавщині в селі Красенівці поблизу Золотоноші (сучасна Черкаська область) народився перший шестиразовий чемпіон світу з греко-римської боротьби, найсильніша людина планети, «чемпіон чемпіонів», який провів понад 2000 переможних двобоїв на килимі, великий українець Іван Піддубний.

 Чи не єдиним багатством, що дісталось у спадок Іванові, було богатирське здоров’я і прищеплені з дитинства чесноти – працелюбство, любов до рідного краю і висока моральність. Він залишив по собі легендарну славу атлета, ім’я якого стало символом незламної сили народу.

 Донині в Україні, коли говорять про людей великої сили, кажуть: «Він – як Піддубний». До останнього подиху Іван Максимович Піддубний жив за заповітом батька: «Пам’ятай, Іване, що роду ти з батька-матері козацького, запорозького, і що козакові честь дорожча матері, дорожча за батька рідного. Запам’ятай, продаси честь – не син ти мені!» Якщо вважати цю настанову наївним дивацтвом – гріш нам ціна.

 Цікаві та  маловідомі факти про спортивну кар’єру та життєву позицію відомого українця розповідається у презентації «Іван Піддубний – український богатир», яку підготували співробітники відділу СГЛ НТБ.


Запрошуємо до перегляду


Розміщено 08.10.2021
Вверх