Випереджаючи епоху (До 115-річчя з дня народження українського кінорежисера Ігоря Савченко)

 

Ігор Савченко

Вінниччина – батьківщина багатьох обдарованих, яскравих і харизматичних особистостей, які стали гордістю не тільки національної історії та культури, але й ввійшли до пантеону слави інших країн, усього людства.

В історії українського кінематографа Ігор Савченко по праву вважається одним із найвизначніших діячів. Його неодноразово називали постаттю номер два – після Олександра Довженка. Однак у мистецтві поділ за ранжиром – справа невдячна, адже кожен справжній митець є яскравою індивідуальністю, і саме таким його сприймають глядачі.

Народився кінорежисер у Вінниці 11 жовтня 1906 року. Місто над Південним Бугом було для митця не просто географічним місцем народження – воно відіграло величезну роль у становленні особистості та подальшій творчій біографії. Тут він прожив дев’ятнадцять років, аж поки вирушив далі на «завоювання світів».

Ігор Савченко – режисер, який ставив фільми з українського життя. Перший з них був «Дума про козака Голоту», далі, в 1939 році, – фільм «Вершники», потім фільми «Богдан Хмельницький», «Іван Нікулін – російський матрос», «Старовинний водевіль», «Третій удар» а інші. Лебединою піснею митця стала картина  «Тарас Шевченко».

До 115 річниці від дня народження українського кінорежисера, сценариста, педагога працівники відділу СГЛ підготували віртуальну виставку-презентацію «Ігор Савченко. Він – України син», де представлені матеріали про кінематографічну спадщину  Ігоря Андрійовича, його творчі задуми,  про долю митця та його внесок у розвиток української і світової культури.


Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 11.10.2021
Вверх