«Його ракетна величність. Михайло Кузьмич Янгель» (з циклу «Імена, увічнені у вулицях»)

 

Мета життя – жити так, щоб

і після смерті не вмирати.

Муса Джаліль

«…Тюльпани з космодрому. В степах, де квітнуть вони, стартують потужні ракети. Вони виводять на орбіту Землі супутники, орбітальні станції. Усе це дуже потрібно людям. І ще їм потрібно мирне небо над головою.

Тюльпани з космодрому. Символ весни, символ усеперемагаючого життя. Хай квітнуть вони так само яскраво, так само красиво на нашій Землі,  як тієї далекої весни, яку так радісно зустрів колись Михайло Кузьмич Янгель – людина, що над усе любила життя, людей, Батьківщину і ракети, що злітали з космодрому в яскравому стартовому полум’ї.»

Цими словами закінчується книга Ірини Стражевої «Тюльпани з космодрому», яку вона написала про свого чоловіка Михайла Янгеля, героя нашої бесіди.

ЯнгельБібліотека продовжує знайомити своїх користувачів з видатними людьми, які залишили свій слід в історії міста, країни, людства. Їх іменами названі міста і селища, вулиці і площі. Серед них – конструктор ракетно-космічної техніки, академік Михайло Кузьмич Янгель, 110-річчя якому ми будемо відзначати 7 листопада 2021 року.

Його коротке життя відміряне з фатальною точністю: в авіацію прийшов в двадцять років, наступні двадцять – займався бойовими літаками, останні двадцять – ракетами. В день свого 60-річчя, серце великого ракетника зупинилося назавжди.

         Михайло Янгель – основоположник нового напрямку в ракетній техніці, брав участь у розробленні проектів перших радянських бойових ракет Р-5 і Р-7, керував розробленням проектів ракет Р-11 і Р-12, організував дослідження аеродинаміки, балістики, матеріалознавства та інших проблем ракетної галузі.З його іменем пов'язане виникнення принципово нового напряму в галузі ракетобудування. 

фотоЯк Головний конструктор він приймав сміливі конструкторські і технічні рішення, які значно підвищили ефективність ракетних комплексів.

М. К. Янгель сформував багатофункціональну структуру КБ «Південне», створив потужну кооперацію підприємств-розроблювачів ракетно-космічної техніки.

Ракета СС-18 («Сатана»), сконструйована під керівництвом Янгеля, внесена до «Книги рекордів Гіннеса» як «найпотужніша міжконтинентальна балістична ракета у світі». Технічні рішення, втілені в цій ракеті, визнані класикою бойового ракетобудування.фото 2

Він залишив глибокий слід у науці і техніці як історична особистість, яка багато в чому вплинула на хід світових подій. Робота Михайла Янгеля була високо оцінена країною. Він двічі Герой Соціалістичної Праці, лауреат Ленінської та Державної премій, академік Академії наук Української РСР, академік Академії наук СРСР, доктор технічних наук. Його іменем названо школи і вулиці в Києві, Дніпрі, Москві. Його ім’я носять пік на Памірі, кратер на Місяці, створене ним КБ «Південне». У Вінниці про Янгеля  нагадує одна з вулиць, названа ім'ям академіка.

     «Нехай в цьому житті у нас були вітри і бурі, грози і шторми, але ми зуміли все-таки пройти крізь всі ці негаразди ... Нехай відведені нам природою інші роки будуть без бур і штормів, але обов'язково в боротьбі за щастя простих людей, за щастя наших дітей і онуків» (М. К. Янгель)

Про творця ядерного щита СРСР, людину-легенду поговоримо у нашій віртуальній бесіді: «Його ракетна величність. Михайло Кузьмич Янгель». Бесіда з циклу «Імена, увічнені у вулицях Вінниці» виконана в рамках краєзнавчого проекту «Вінничина: історія, сьогодення, майбутнє».Книга

Книга Ірини Стражевої «Тюльпани з космодрому» є в фонді нашої бібліотеки. Вона розрахована на широке коло читачів. Всі бажаючі можуть з нею ознайомитися  і дізнатися багато цікавого про життя Головного конструктора ракетно-космічних систем Михайла Янгеля.


Цікавого Вам перегляду!

 

 


Розміщено 06.11.2021
Вверх