СОЛДАТ ВІЙНИ НЕ ВИБИРАЄ (ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ)

 

1

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

2Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війна була програна. Вона мала сумні наслідки для України. Відомо, що від хвороб, наслідків бойових поранень і самогубств після війни померло в кілька разів більше учасників, ніж безпосередньо внаслідок бойових дій. Ця війна породила так званий «афганський синдром». Ветеранам було вкрай важко адаптуватися до цивільного, мирного життя, особливо в умовах розпаду СРСР  і зростання економічної кризи. Сьогодні ми згадуємо солдат, що полягли в тій далекій країні, які залишилися навічно молодими. Єдине, що ми можемо зробити для них сьогодні – пам’ятати…

До Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав працівниками Бібліотеки  підготовлено презентацію «Афганістаном зранена душа…», яка є даниною пам'яті й шани усім воїнам, долю яких обпалила жорстока війна у далекій гірській країні.

 

ЗАПРОШУЄМО ДО ПЕРЕГЛЯДУ!


Розміщено 15.02.2022
Вверх