Зірка, яка не згасла (на вшанування пам'яті Олени Теліги)

 1


Тільки тим дана перемога,
Хто й у болі сміятись зміг!

О. Теліга

 

З давніх часів жінки України відігравали важливу роль у розвитку української культури, становленні державності  та  збереженні  національних   традицій.

Саме такою була Олена Теліга – видатна поетеса і громадська діячка, борець за волю України, життя і смерть якої є яскравим прикладом вірності своїм переконанням,  нерозривності  слова  та  вчинку.

Ім’я О. Теліги не так давно повернулося у нашу літературу та історію. Десятки років в Україні замовчувалась будь-яка інформація про поетесу. Комуністична пропаганда затаврувала її, як «українську буржуазну націоналістку», тобто «ворога народу». І  лише  через  півстоліття  після  її  смерті  ім’я поетеси  виринуло  із забуття.

Сьогодні твори Олени Теліги вивчають у школі, її життя і творчість досліджують історики і літературознавці. В елегантно-карбованих віршах, поетеси небезпідставно названих критиками «приватними листами світові», вимальовується яскравий образ вольової людини, відданої ідеям національного відродження України, життєлюба, морального максималіста та  захисника  загальнолюдських  цінностей.

Її коротке життя було схоже на спалах. «Шалена любов до життя і шалена погорда до смерті. Чи може бути більш  прекрасне  і  глибоке з’єднання?» так писала і так діяла Олена Теліга. Вона увійшла  в  життя  «як  в  безжурний  танок»,  а  вийшла  з  нього  як  мужній  воїн.

Українка за походженням, народжена під Москвою, жила в Чехії, в Польщі, але мріяла і думала, передусім, про Україну, де й загинула велика донька своєї  Батьківщини – в окупованому нацистами Києві.

Про нескореного борця за волю нації, людину-легенду поговоримо у нашій віртуальній презентації: «Зірка, яка не згасла», підготовленій працівниками сектора культурно-просвітницької  діяльності  відділу обслуговування  НТБ  ВНТУ.

2

     ПРИЄМНОГО  ПЕРЕГЛЯДУ!

 


Розміщено 21.02.2022
Вверх