Зародження Української Державності – у День хрещення Русі-України


Українська Державність


28 липня 2022 року в Україні вперше відзначатимуть День Української Державності.

Відзначатимуть його українці попри шостий місяць повномасштабної війни.

Про  запровадження нового свята оголосив президент України Володимир Зеленський 24 серпня 2021 року під час проведення параду на честь 30-річчя Незалежності нашої країни. За його словами, «точка відліку» української державності – заснування Києва, столиці Київської Русі й сучасної України.

День Української Державності сприятиме утвердженню спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, що засвідчується першими згадками про заснування міста Києва, про історичні події, пов’язані з діяльністю видатного державотворця князя Київського Володимира, який прийняттям у 988 році Християнства засвідчив європейський цивілізаційний вибір Київської Русі (Києво-Руської держави). Спадкоємицями Русі є, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Литовсько-Руська держава, Українська козацька держава (Гетьманщина), Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава, Карпатська Україна та сучасна Україна, яка отримала від різних періодів своєї історії засадничі ознаки держави.

В умовах збройної агресії проти України рф на найвищому державному рівні активно просуває фейковий образ російської держави – захисника традиційних цінностей, започаткованих за часів Київської Русі – православ’я, народності й державності. У цій системі дезінформації українці не є окремим народом, який має свою більш ніж тисячолітню історію державотворення, а є складовою частиною триєдиного російського народу, а історія Київської Русі – етап російської державності. Ці тези фактично стають ідеологічним приводом для обґрунтування продовження війни російської федерації проти України.

Захист національної безпеки, зокрема в інформаційній сфері, та протидія дезінформації, у тому числі історичним фейкам, що розповсюджує держава-агресор, є національним інтересом України.

Відтак, у мирний час, зародження нашої державності відзначатимуть щороку у День хрещення Русі-України 28 липня, і цей День стане святковим вихідним днем.


Розміщено 26.07.2022
Вверх