«Системи електропостачання» - книжкова виставка, актуальна, як ніколи

 

1Електроенергетика України базова галузь економіки України, є однією з найстарших у країні. Генерація електроенергії ґрунтується на атомній енергетиці, спалюванні вугілля, мазуту, природного газу, біопалива, а також застосуванню відновлювальних джерел енергії вітру, води, сонця.

Ми користуємося електрикою кожен день, і уявити сучасну цивілізацію без електроенергії просто неможливо. Її повсюдне поширення вчені передбачали ще кілька століть назад, і, як показала практика, вони мали рацію. Якби енергія раптом зникла, світ звалився б відразу.

Першим, хто відкрив електрику, був давньогрецький філософ Фалес. Сталося це в 600 році до нашої ери: одного разу натираючи бурштин об шерсть, він зауважив, що камінь може притягувати дрібні предмети, між якими виникає електричний струм. До речі, бурштин в Стародавній Греції називався електрон. Від нього також пішло слово електрика. В даний час не можна уявити собі наше життя та діяльність без застосування електрики, яка вже давно й міцно увійшла у всі галузі народного господарства та у побут сучасних людей.

Людство давно звикло користуватися благами цивілізації, практично не задаючись питанням – звідки вони беруться. А починає свій шлях електрична енергія на електростанції, де вона, власне, і виробляється. Такий своєрідний «пологовий будинок» для електроенергії, яка має різні джерела походження: хімічна енергія, механічна енергія, наприклад, води чи вітру, ядерна енергія, теплова енергія, світлова енергія. При виробництві електричної енергії хімічна або ядерна енергія зазвичай спочатку перетворюються в теплову, а тільки потім у енергію електричного струму.

Незважаючи на такі різні методи, завдання у цих складних механізмів одне – виробити максимальну кількість електроенергії. Далі електрична енергія надходить у мережі електропостачання лініями електропередач. Електропостачання промислових підприємств та житлових будинків здійснюється через трансформаторні підстанції, основним завданням яких є забезпечення об'єктів електроенергією. Підстанція перетворює енергію, що надходить, до того рівня, якого потребує підприємство.

2Система електропостачання (СЕП) – це сукупність електротехнічних установок, призначених для забезпечення споживачів електроенергією, об’єднаних технічно та організаційно спільністю процесів її передавання та розподілення. Це комплекс пристроїв для виробництва, передачі і розподілу електричної енергії. Всі вони пов'язані між собою спеціальними кабельними лініями і проводами, по яких проходить напруга.

Правильне проектування системи електропостачання об'єктів житлового, промислового та громадського призначення є основою електричної безпеки та способом економічного розподілу коштів. Усі електромонтажні роботи повинні проводитись у точній відповідності до плану робіт, складеного компетентним спеціалістом. Для підтримки систем електропостачання в робочому стані необхідна грамотна експлуатація, регулярний контроль та своєчасний ремонт. 

Пропонуємо перелік документів із фондів Бібліотеки з дисципліни «Системи електропостачання», які відображені в Е-каталозі.

Звертаємо увагу, що зареєстровані користувачі можуть скористатися доступом до повнотекстових документів з цієї або будь-якої іншої тематики, відмітивши в пошуку документа "електронна версія".

  

Запрошуємо до перегляду!

 

Перелік документів із фондів Бібліотеки на допомогу студентам-енергетикам у вивченні дисципліни «Системи електропостачання»

 

621.311(075)

А18

Аввакумов В. Г. Перехідні процеси в системах електропостачання : елементи теорії, програми, ілюстрації / В. Г. Аввакумов, Л. Б. Терешкевич, Г. Л. Лисенко ; МОН України, ВНТУ. Вінниця : ВНТУ, 2015. 245 с.

У навчальному посібнику розглядаються роль і значення розрахунків аварійних режимів для надійного електропостачання народного господарства. Розкриваються методологія і короткі теоретичні відомості техніки розробки математичних моделей перехідних процесів при розрахунках аварійних режимів в системах електропостачання. Викладено технологія використання чисельних методів і програмного забезпечення при розрахунках аварійних режимів.

 

621.311(075)

Б81

Бондарчук А. С. Внутрішньоквартальне електропостачання : курсове проектування : навчальний посібник / А. С. Бондарчук, В. Г. Рудницький. Суми : Університетська книга, 2012. 371 с.  

Наведені основні вимоги до оформлення розрахунково-пояснювальної записки і графічної частини курсової роботи.

 

621.311(075)

Б91

Електропостачання : лабораторний практикум / М. Й. Бурбело, В. В. Камінський, І. М. Романюк ; ВНТУ.Вінниця : ВНТУ, 2009. 76 с.

В практикумі приведені лабораторні роботи, які розроблено колективом кафедри «Електротехнічні системи електроспоживання та енергетичний менеджмент» ВНТУ.

 

621.311(075)

Б 91

Бурбело М. Й. Проектування систем електропостачання. Приклади розрахунків: навчальний посібник / М. Й. Бурбело ; МОН України. Вінниця : ВДТУ, 2001. 140 с.

Висвітлено теоретичні й практичні аспекти розрахунків систем електропостачання промислових підприємств, що стосуються розрахунку електричних навантажень, вибору і розміщення підстанцій, розрахунку внутрішньозаводських та цехових мереж.

 

621.31(075.8)

Б91

Бурбело М. Й. Математичні задачі електроенергетики : математичне моделювання електропостачальних систем : навчальний посібник / М. Й. Бурбело ; ВНТУ. Вінниця : ВНТУ, 2016. 185 с.

В посібнику висвітлені методи аналізу та розрахунку усталених і перехідних режимів, застосування теорії ймовірностей та математичної статистики, розв'язування оптимізаційних задач.

 

621.311(075)

Б 91

Бурбело М. Й. Електропостачання промислових підприємств (курсове проектування)  : навчальний посібник / М. Й. Бурбело. Вінниця : ВДТУ, 1998. 104 с.

В посібнику висвітлено теоретичні й практичні аспекти проектування систем електропостачання промислових підприємств.

 

621.311(075)

Б91

Буряк В. М.  Експлуатація електрообладнання систем електропостачання : навчальний посібник / В. М. Буряк.  2-ге вид., переробл. та випр. Харків : Тимченко А. М., 2008. 496 с.

У посібнику розглянуто питання технічної експлуатації електрообладнання, розподільних пристроїв, ліній електропередачі, а також основи експлуатації ізоляційних конструкцій і техніку експлуатаційних вимірів.

 

621.311(075)

В19

Василега П. О. Електропостачання : навчальний посібник / П. О. Василега. Суми : Університетська книга, 2015.  415 с.

У посібнику розглядаються теоретичні та практичні питання електропостачання населених пунктів, промислових підприємств, житлових та громадських будинків

 

621.311(075)

М19

Маліновський А. А. Основи електроенергетики та електропостачання : підручник / А. А. Маліновський, Б. К. Хохулін ; МОН України, НУ «Львівська політехніка». Львів : НУ «Львівська політехніка», 2007. 380 с.

Розглянуто вузлові питання електроенергетичних та електропостачальних систем, їхні основні елементи та обладнання, принципові, розрахункові та заступні схеми, основи теорії електричних навантажень, реактивної потужності та її компенсації, якості електроенергії, схем і конструкцій ліній та підстанцій електропостачальних систем та ін.

 

621.311(07)

М54

Методичні вказівки до виконання дипломних проектів (робіт) для студентів спеціальності 7.090603 «Електротехнічні системи електроспоживання» / уклад. М. Й. Бурбело, А. М. Волоцький; ВНТУ. Вінниця : ВНТУ, 2008. 47 с.


621.311(07)

М54

Методичні вказівки до курсового проекту з дисципліни «Електричні системи і мережі» для студентів електроенергетичних спеціальностей (заочного навчання)  / ВНТУ ; уклад.: Ж. І. Остапчук, В. В. Кулик, В. А. Видмиш. Вінниця : ВНТУ, 2004. 36 с.

 

621.311(075.8)

М60

Мілих В. І.  Електропостачання промислових підприємств : підручник / В. І. Мілих, Т. П. Павленко ; НТУ «ХПІ».  Київ : Каравела, 2018. 272 с.

Розглянуто основні питання, пов'язані з керуванням електропостачанням промислових підприємств, розподілом електричного навантаження, розташуванням трансформаторних підстанцій, компенсацією реактивної потужності, а також з організацією інших необхідних заходів.

 

621.311(075)

Н 55

Несен Л. І. Дослідження і розрахунок електромагнітних перехідних процесів в системах електропостачання з використанням системи MathCAD : лабораторний практикум / Л. І. Несен, В. О. Іванков ; МОН України. Вінниця : ВНТУ, 2003. 82 с.

 

621.36(075.8)

О-54

Олійник М. Й.  Електротехнологічні об'єкти та їх електропостачання : навчальний посібник / М. Й. Олійник ; НУ «Львівська політехніка». Львів : Вид-во Львівської політехніки, 2016.344 с.

Розглянуто питання перетворення електричної енергії на інші види енергії в електротехнологічних установках, принцип дії, конструкції, схеми електропостачання, основні технічні характеристики поширених електротехнологічних установок електродугового нагрівання, електричного зварювання, резистивного електронагрівання, індукційного та діелектричного нагрівання, установок електролізу та гальванотехніки та ін.

 

621.3(075)

О-75

Основи електротехніки та електропостачання : навчальний посібник / С. П. Денисюк, І. П. Радиш, В. М. Кабацій, Д. Г. Дерев'янко ; МОНМС України, МДУ, НТУ України «Київський політехнічний інститут». Київ : Кондор, 2012.  216 с.

У навчальному посібнику наведено вихідні поняття та закони теоретичної електротехніки та загальні відомості про системи електропостачання та приймання енергії.

 

621.311(075)

П27

Перехідні процеси в системах електропостачання : підручник / Г. Г. Півняк, І. В. Жежеленко, Ю. А. Папаїка, Л. І. Несен ; ДВНЗ «НГУ» ; за ред. Г. Г. Півняка. 5-те вид., доопрц. та доп. - Дніпро : НГУ, 2016. 600 с.

Розглянуто електромагнітні та електромеханічні перехідні процеси в системах електропостачання. Викладено фізичні явища, обумовлені перехідними процесами, методи їхнього аналізу та розрахунку.

 

621.311(075)

Р 69

Романюк І. М.  Електромеханічні перехідні процеси в системах електропостачання  : лабораторний практикум : навчальний посібник / І. М. Романюк ; МО і науки України. Вінниця : ВДТУ, 2001. 66 с.

Посібник охоплює такі основні розділи як визначення параметрів схеми заміщення синхронної машини, статичну, динамічну, результуючу стійкість та стійкість вузлів навантаження.

 

621.316(075)

Р83

Рудницький В. Г. Внутрішньозаводське електропостачання : курсове проектування : навчальний посібник / В. Г. Рудницький. Суми : Університетська книга, 2015.   152 с.

Для кожного з розділів курсової роботи наводяться необхідні теоретичні відомості, приклади виконання розрахунків, необхідні таблиці, контрольні запитання та довідкові матеріали.

 

621.311(075)

С40

Сірий О. М. Розрахунки при проектуванні та реконструкції систем електропостачання промислових підприємств : навчальний посібник / О. М. Сірий, В. Є. Шестеренко ; МО України. Київськ. технол. ін-т харчової промисл. Київ : ІСДО, 1993. 592 с.

Розглянуті питання вибору обладнання систем електропостачання промислових підприємств – силових трансформаторів/автотрансформаторів, шинних конструкцій, комутаційних апаратів, вимірювальних трансформаторів, методи обмеження струмів короткого замикання та вибору структурних схем електричних з’єднань підстанцій.

 

621.311(075)

Т 35

Терешкевич Л. Б.  АСУ режимами систем електропостачання : навчальний посібник / Л. Б. Терешкевич. Вінниця : ВДТУ, 1998. 119 с.

У посібнику наведена загальна характеристика АСУ промислових систем електропостачання.

 

621.311(075)

Ч-46

Черемісін М. М.  Перехідні процеси в системах електропостачання  : навчальний посібник / М. М. Черемісін. Харків : «Факт», 2005. 176 с.

Викладено основні поняття та визначення перехідних процесів у системах електропостачання, наведено основи розрахунків перехідних та квазіперехідних процесів.

 

621.311(075)

Ш 51

Шестеренко В. Є.  Системи електроспоживання та електропостачання промислових підприємств : підручник  / В. Є. Шестеренко ; МОН України. Вінниця : Нова Книга, 2004. – 656с.

Висвітлено особливості заходів на забезпечення ефективного функціонування та розвитку систем електроспоживання діючих підприємств, а також оптимального проектування елементів систем електропостачання нових та підприємств, що підлягають реконструкції.

 

Дякуємо за увагу!


Розміщено 15.02.2023
Вверх