Валентин Отамановський - батько історії Вінниці (до 130-річчя з дня народження)

 

1Цього року, 26 лютого, минає 130 років від дня народження Валентина Отамановського (1893-1964; псевдонім «Золотополець»), українського історика, бібліографа, краєзнавця. Засновника «Братства самостійників», депутата Української Центральної Ради, учасника бою під Крутами.

Валентин Дмитрович Отамановський один із фундаторів Української Центральної Ради та її збройних сил, відомий громадсько-політичний діяч, а в подальшому видатний вчений, пошукач широкого гуманітарного, практично енциклопедичного спектру – краєзнавець і пам’яткознавець, фахівець з історії та юриспруденції вітчизняних міст середньовіччя, історії медицини й аптечного діла, історик науки, бібліограф, друкар, перекладач і знавець кількох мов, літератор, викладач, організатор науки, просвітник, доктор історичних наук, професор, він, як особистість, заслуговує на пильну увагу науковців, насамперед – істориків.

Працюючи з першоджерелами, Валентин Отамановський зробив помітний внесок в українську історіографію. Його робота краєзнавця була всебічна та пробуджувала національну свідомість. Радянська ідеологія в таких особистостях бачила ворога.

Вінничани завдячують Отамановському неперевершеними працями про історію рідного міста, а харків’яни пам’ятають його як педагога – завідуючого кафедрою латини медичного інституту. У Вінниці Валентин Дмитрович працював завідувачем українського відділу Вінницької філії Всенародної бібліотеки ВУАН, яку й сам очолив у березні 1922 року. При ній організував Кабінет виучування Поділля. Тому вінницькі колеги Отамановського почали відроджувати ім’я невтомного дослідника Поділля у перші роки незалежності держави, оскільки такого потужного краєзнавця ні до нього, ні після в області не було. Вінницькі краєзнавці зв’язалися з архівами Києва, й інших міст, де служив Отамановський, та відшукали могилу вченого на одному з цвинтарів Харкова. Тепер вона доглянута.

Про Валентина Дмитровича Отамановського, як про видатного та переслідуваного радянською владою науковця і молодого борця за волю України, про члена Центральної Ради, учасника бою під Крутами та основоположника краєзнавства Вінничини, пропонуємо дізнатись з бесіди-презентації «Валентин Отамановський – фундатор українського краєзнавства», виконаної в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє» циклу «Імена, увічнені у вулицях Вінниці».


Розміщено 26.02.2023
Вверх