Вітаємо науковців ВНТУ з Днем науки в Україні

день науки

Традиційно, у третю суботу травня, в Україні відзначається День науки.

Цей день є професійним святом для всіх працівників наукової галузі, яке офіційно було встановлене Указом Президента України № 145/97 від 14-го лютого 1997-го року.

Війна змінила все. 24 лютого українські вчені (як і вся держава) опинилися в страшних реаліях великої війни. Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну десятки наукових установ зазнали руйнувань або опинилися в окупації, сотні вчених змушені були покинути домівки, дослідження чи місце роботи.

Водночас країна не має потужності повноцінно відновити всю наукову інфраструктуру. Та не дивлячись ні на що, Україна являє собою державу з високим рівнем освіти і науки. У такій непростій ситуації наші науковці успішно працюють над оборонними розробками, одержують окремі першорядні фундаментальні результати.

 Студенти і науковці нашого Університету не залишилися осторонь. Багато винаходів було розроблено під час війни для збереження життя, миру і наближення Перемоги. Адже з перших днів свого існування наш Університет зі своїми славними традиціями і потужними науковими школами, науково-дослідними лабораторіями та науково-навчальними центрами зарекомендував себе як осередок науки і освіти у Вінницькому регіоні, генератором наукових і технічних ідей та винаходів, розробником нових освітніх технологій.

Університетська Бібліотека завжди долучається до святкування, адже ми беремо активну участь у науково-освітньому процесі університету. Створений в Бібліотеці Сектор з підтримки наукових досліджень в університеті, забезпечує інформаційну підтримку освітньої та науково-дослідної діяльності вишу.

День науки – це особлива дата для всієї наукової спільноти. Адже важливо не просто зберегти українську науку, але і сформувати бачення, як саме її відновити після Перемоги.

 Національний фонд досліджень України разом з Науково-популярним журналом «Куншт» та проєктом «Наука в небезпеці» організовує комунікаційний захід «День науки в Україні», який відбудеться 19 травня 2023 року о 16.00 (live-трансляція у Facebook та YouTube).

Цьогоріч святкування Дня науки в Україні співпадає з проведенням у Вінницькому національному технічному університеті Дня відкритих дверей для абітурієнтів. На заході буде багато цікавого: виставки досягнень та презентації факультетів, локації та знайомство зі студентськими організаціями, кава зі смаколиками біля фонтану ВНТУ та ін.

До Дня відкритих дверей Бібліотека представить книжкову виставку наукових досягнень наших науковців та мотиваційну фото-виставку про здобутки та досягнення студентів ВНТУ.  

В рамках святкування Днів науки працівники Бібліотеки були запрошені  на лекцію «Імплементація концепції університет 4.0 як стратегічне завдання в повоєнний та післявоєнний час», (спікер Юрій Сенюк, академік УАН, модератор – проф. ВНТУ Сергій Павлов).

Також Бібліотека долучилась до участі у VI Фестивалі науки-2023, організованому   Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут».

Вітаємо наукову спільноту Вінницької політехніки, бажаємо успіхів на нелегкому, але такому важливому шляху наукових пошуків і знахідок. Нехай вас завжди супроводжує жага до нових відкриттів, натхнення та віра в майбутнє. Міцного здоров'я вам, життєвої енергії та нових досягнень в улюбленій справі!


Розміщено 19.05.2023
Вверх