Блез Паскаль: французький мудрець (до 400-річчя з дня народження)

 

119 червня 2023 року виповнюється 400 років з дня народження Блеза Паскаля – видатного французького математика, механіка, фізика, філософа, класика французької літератури, одного із засновників математичного аналізу, теорії ймовірностей та проєктивної геометрії, творця перших зразків лічильної техніки, автора основного закону гідростатики.

 Він володів безмірною талановитістю, незвичайною творчою щедрістю і мав непідйомний духовний надлом, містичні кошмари, отруту яка отруювала мозок... Блез Паскаль часто перекреслював самого себе, якого не міг винести його геній. Життя цього француза – одна з найяскравіших й трагічніших біографій в історії природознавства.

 Проживши всього 39 років, більшу частину з яких він тяжко хворів, він зумів залишити вагомий слід у науці та літературі. Він є автором знаменитих «Думок» та «Листів до провінціала», які стали класикою французької літератури.

Більше про дитинство й життєвий шлях Блеза, про частину життя, яку Паскаль присвятив вивченню фізичних властивостей рідини, про дивовижне поєднання релігійності з яскравою образністю і літературною силою його творів та інше пропонуємо дізнатись з презентації «Блез Паскаль: французький мудрець (до 400-річчя з дня народження)», підготовленої працівниками Бібліотеки.

 

Запрошуємо до перегляду!

2


Розміщено 19.06.2023
Вверх