Про зодчих України до Дня архітектури

День архітектури


Кожен великий архітектор – це обов’язково великий поет.

Він повинен бути оригінальним тлумачем свого часу,

своїх днів, свого віку.

 

Френк Ллойд Райт,

американський архітектор


Щорічно 1 липня в нашій державі відзначають День архітектури України. Це професійне свято встановлене згідно з Указом Президента «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року.

«Архітектура – єдність користі, міцності та краси», – так  писав видатний римський архітектор Марк Поліон Вітрувій у 2-й половині І ст. до н.е. Світова архітектура відтоді пройшла чималий еволюційний шлях, аби поєднати в собі ці три складові. Поява будівельних конструкцій пов'язана з початком розумної діяльності людини. Величні будівлі та споруди, парки та цілі міста виникали не самі по собі, а внаслідок тривалої будівельної діяльності людей. Ця діяльність заклала основи архітектури у нашому теперішньому уявленні. 

Архітектура змушує не лише замислитись, а й здивуватися. Поглянувши на пройдений нею шлях, ми побачимо тисячі людей, кожен із яких хоч на крок просунув будівельне мистецтво вперед. Отже, архітектура – це результат праці багатьох видатних особистостей, це плід тривалої і напруженої роботи, у якій брали участь всі епохи і народи. Архітектори не просто втілювали свої творчі амбіції, але й прагнули змінити світ на краще. Протягом тисячоліть майстри-будівельники створювали нові та вдосконалювали старі конструктивні рішення. в результаті цього історичного процесу в галузі будівництва накопичився величезний досвід та певні традиції.

Хто ж такий архітектор, що являє собою його професія і коли вона з’явилась? В перекладі з грецької мови «архітектор» – це головний будівничий. Іноді ще архітектора називають зодчим. Цей термін походить від стародавнього «зодчество», під яким розуміли мистецтво проєктувати і споруджувати будівлі.

Архітектори, зодчі, будівничі – сторіччями вони творили обличчя  великих міст, маленьких сіл та містечок. Вони залишили по собі свої твори, в яких продовжують  жити їх талант та  вдача.

Ми хочемо розповісти вам, наші читачі, про видатних українських архітекторів, завдяки яким сучасні українські міста набули саме такого вигляду, за який ми любимо їх усім серцем. Пропонуємо вашій увазі першу частину віртуальної розповіді «Відомі зодчі України»де розповідь піде про архітекторів Безсмертного В. А., Добровольського А. В., Заболотного В. Г., Каракіса Й. Ю., Кобелєва О. В., Ковніра С. Д., Меленського А. І.

Зокрема на сайті нашої бібліотеки можна прочитати про творчість найвідоміших архітекторів України Владислава Городецького, який створив славнозвісний Будинок з химерами в Києві та Григорія Артинова – творця архітектурного обличчя Вінниці.

 

Приємного перегляду!


Розміщено 30.06.2023
Вверх