28 липня – День Української Державності

 

1

Ми — молода родина зі славетної династії Київської Русі-України. З роду засновників роду хрестителів, з хороброго роду, мудрого козацького роду.  Ми не сироти й не знайди. Ми нащадки могутньої країни, яка була центром Європи

Володимир Зеленський

 

Сьогодні, 28 липня, Україна вдруге відзначає День Української Державності. Державне свято відзначається у день хрещення Київської Русі-України. Воно встановлено Указом Президента України Володимира Зеленського 24 серпня 2021 року, підписаним під час урочистостей до тридцятої річниці незалежності України.

 «Точкою відліку нашої державності ми вважаємо рік заснування Києва – столиці Київської Русі-України, яку недаремно називають місцем, де все починається», – сказав президент Зеленський.

Своєю чергою Верховна Рада України 31 травня 2022 року ухвалила закон, який встановлює День Державності України 28 липня святковим днем (все це буде після нашої Перемоги).

Це свято звертає увагу на те, що Українській державності не 30, а понад 1000 років, а в основу концепції Дня Державності України закладено ідею утвердження зв’язку українців крізь віки та покоління. У цього Дня є свій символ – це чотири тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. Символ спростовує міф про те, що Україна – молода держава, адже наш герб походить від родового знаку Рюриковичі та був знаком князя Володимира Великого, за якого хрестилася Київська Русь. Впродовж багатьох століть українці боролися за утвердження своєї державності та борються досі.2

У цей день українське суспільство також вшановує пам’ять та засвідчує повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, а також багатьох інших видатних представників національної еліти та борців за державність і незалежність України.

Лише ті, хто абсолютно не знає правди історії й абсолютно не відчуває її сенсу, могли ухвалити рішення атакувати нас. Після всього, що пройшов наш народ, після всього, чого ми навчилися за століття, українці ніколи не віддадуть своєї незалежності. І не зламаються зсередини, як це бувало не раз. Не цього разу!

Перед нашим суспільством стоїть завдання: популяризувати правдиву українську історію, враховувати помилки минулого і будувати майбутнє. Боремося за нашу єдність та неподільність і не дамо нікому привласнити чи спаплюжити нашу історію.   

 

Віримо в Україну! Слава нації!


Розміщено 28.07.2023
Вверх