Піонер світової кібернетики (100 років з дня народження академіка В. М. Глушкова)

Глушков


Сьогодні, 24 серпня, Україна святкує не тільки День Незалежності України, а й відзначає 100-річчя з дня народження видатного українського вченого Віктора Михайловича Глушкова, піонера світової комп'ютерної техніки, видатного науковця, фундатора школи вітчизняної кібернетики, основоположника інформаційних технологій в Україні, засновника і очільника унікального в світі Інституту кібернетики АН УРСР (за створення якого він був удостоєний престижної міжнародної нагороди «Computer Pioneer»). Саме в цьому інституті Глушковим ще багато років тому були закладені більшість напрямків інформаційних технологій сьогодення.

Своїми фундаментальними працями в галузі алгебри, математичної логіки, теорії автоматів і алгоритмів, теорії математичних машин і її практичного втілення Віктор Михайлович за життя здобув визнання світової наукової громадськості і належить до когорти видатних учених. Його ідеї захоплювали і надихали на творчу працю багато наукових і конструкторських колективів. Учений передбачав, що інформатика буде не просто окремою галуззю знань, але з часом стане універсальним науковим інструментом пізнання законів живої і неживої природи, законів розвитку суспільства та цивілізації в цілому.

До 100-річчя з дня народження В. М. Глушкова відділом наукової інформації та бібліографії було підготовлено презентацію «Віктор Михайлович Глушков – вчений, що випередив час», де представлено короткий біографічний нарис і наукові надбання вченого.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 24.08.2023
Вверх