29 серпня – День пам'яті загиблих захисників України

 

1

Сьогодні, 29 серпня, День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину.

Збереження і гідне вшанування пам’яті полеглих захисників України є священним обов’язком держави та суспільства. З даною датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.  Подія також відома як Іловайський котел. Того дня місто, окуповане військами "днр" та росії, мали покинути українські військові. Окупанти обіцяли відкрити гуманітарний коридор для ЗСУ, але обстріляли наших захисників під час виходу з Іловайська. Їх підло вбили, коли колони військових проходили тим, що мало бути «зеленим коридором». За офіційними даними 366 воїнів ЗСУ загинули, а сотні людей зникли безвісти. Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. Тому традиційним символом пам’ятного дня 29 серпня став соняшник. 

З тих пір і до сьогодні чи не щодня ми вшановуємо пам‘ять Героїв, які ціною своїх життів, до останнього, стояли на захисті незалежності нашої Держави. Тисячі смертей з 2014 року. Тисячі особистих трагедій. Іловайськ, Донецький та Луганський аеропорти, Дебальцеве, Савур-Могила, Зеленопілля…

З 24 лютого 2022 року кривавий агресор «повторив» свої злочини в Маріуполі, Бучі, Харкові та тисячі інших міст і сіл нашої країни... Боротьба продовжується. Найкращі сини і доньки України продовжують її ціною життів.


Вічна і світла пам'ять всім загиблим захисникам рідної землі!


Розміщено 29.08.2023
Вверх