УКРАЇНА ПАМ'ЯТАЄ! СВІТ ВИЗНАЄ!


ГОЛОДОМОР

У четверту суботу листопада українці по всьому світу вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових голодів 1921-1923 та 1946-1947 років. Цьогоріч День пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в нашій державі відзначається 25 листопада.

Із здобуттям незалежності Україна пройшла великий шлях у прийнятті та усвідомлення наслідків Голодоморів, розкриття архівів й дослідження цього питання відкрило правду про злодіяння сталінського режиму як для українців, так і для всього світу.

На жаль, історія повторюється. Через десятиліття путінський режим знову повторює страшні злочини проти українців, руйнуючи цивільну інфраструктуру, вбиваючи та катуючи мирних жителів. А також штучно обмежує доступ мільйонів людей до українського збіжжя та загострює продовольчу ситуацію у світі.

З 2005 року в четверту суботу листопада в Україні та країнах, де проживають українці, проходять скорботні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору. В цей день о 16:00 пам’ять про 10,5 мільйонів українців, вбитих під час геноциду, вшановують хвилиною мовчання та запаленням свічок. Традицію запалювати свічки у вікнах своїх будинків, так звану акцію «Свічка у вікні», у 2003 році запропонував дослідник Голодомору Джеймс Мейс: «Навіть сім десятиліть опісля свічка, що мерехтить у вікні, видається мені гідною відповіддю».

Єднаючись у такий спосіб у вшануванні тих, хто став жертвою геноциду голодом, ми нагадуємо собі й усьому світу, що темрява не може перемогти, що рано чи пізно зло засуджують, а жертв — пам’ятають і шанують.

Університетська бібліотека запрошує ознайомитися з документальними, публіцистичними виданнями, мемуарами, художньою літературою, які знаходяться в наших фондах, про трагічні сторінки тих страшних подій української історії, зокрема і факти Голодомору безпосередньо в нашому краї.


Розміщено 22.11.2023
Вверх