26 квітня: вшановуємо пам’ять жертв радіаційних аварій


1Сьогодні, 26 квітня, Україна та увесь світ вшановує загиблих і померлих ліквідаторів, звичайних мирних громадян, що постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції – найбільшої техногенної катастрофи в історії людства.

За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Від радіаційного забруднення сильно постраждали й інші країни. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії. Радіація не має кордонів…

В 2003 році Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято рішення оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, а в 2016 році – Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

До Всесвітнього дня пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф, а також Чорнобильської трагедії науково-технічна бібліотека підготувала віртуальну презентацію «РАДІАЦІЯ: довгий слід трагедій», яка знайомить з найбільшими ядерними катастрофами світу.


Розміщено 26.04.2024
Вверх