Відзначаємо День Європи

Європа — це досвід багатьох віків...

Це — Європа грандіозної цивілізації, Європа — Гете, Дарвіна, Байрона, Ньютона, Маркса і т. д.

Це та Європа, без якої не обійдуться перші фаланги азійського ренесансу.

Микола Хвильовий, 1925 р.



ЄС9 травня Україна, спільно з державами Європейського Союзу, відзначає День Європи.

Відповідний указ був підписаний президентом України Володимиром Зеленським 8 травня 2023 року. Це рішення було прийнято «усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

Вже третій рік Україна відстоює на полі бою свою незалежність, самобутню ідентичність та своє європейське вільне майбутнє. Ми, українці, як ніхто, знаємо ціну єдності європейських демократичних країн, чия підтримка дозволила нам зупинити російського агресора. 

Україна платить високу ціну за своє повернення до Європи. В 2014-му Небесна сотня поклала свої життя за цінності, які закладені у підвалини об’єднаної Європи: права людини, людська гідність, демократія і верховенство права.

Сьогодні Європейський Союз стоїть пліч-о-пліч з Україною у нашій боротьбі проти російської агресії. А Україна активно рухається європейським курсом. Після підписання Угоди про Асоціацію, отримання статусу кандидата на членство в ЄС та ухвалення у грудні 2023 року рішення про початок переговорів щодо вступу України в Євросоюз, починається  найскладніший та найважливіший етап євроінтеграції.

ЄС9 травня, у День Європи-2023, біля будівлі Європейської комісії  у Брюсселі поруч зі стягами ЄС підняли державний прапор України.

«Непохитна єдність і солідарність на підтримку України. Європа була поруч з Україною, коли Росія почала повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року. Ми там і сьогодні. І ми будемо там стільки, скільки потрібно», — йдеться в дописі Європейської комісії.

Очевидно, що ми є частиною родини європейських держав зі спільними цінностями та прагненнями, а Збройні Сили України міцно стоять на захисті всієї Вільної Європи. Відзначаючи День Європи разом з іншими європейськими країнами, ми підкреслюємо нашу єдність та силу, нашу віру в європейський інтеграційний проєкт, як рушія розвитку та миру на континенті. Тут, в Україні, ми разом пишемо новий розділ історії Вільної Європи.

ЄСЖодна країна не вступила до Європейського Союзу, попередньо не приєднавшись до Ради Європи. У 2024 році відзначається 75-річчя Ради Європи.  Протягом всього року в Страсбурзі та у державах-членах відбудеться низка заходів та ініціатив із відзначення річниці.  Це нагода підвищити обізнаність про позитивний вплив Організації на повсякденне життя людей протягом трьох чвертей століття через захист прав людини, демократії та верховенства права. І кожна держава, приєднуючись до Ради Європи, погоджується підлягати дії незалежних механізмів моніторингу, які оцінюють забезпечення цих прав.

Найважливішим документом у міжнародній системі захисту прав людини є Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, відома як Європейська конвенція з прав людини (ЄКПЛ).

Одним із найбільш комплексних документів є Рейк’явікська декларація, ухвалена під час Саміту Ради Європи 16-17 травня 2023 року в Рейк’явіку. Наріжним елементом Рейк’явікської декларації є наголошення на необхідності об’єднання – заради України та притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Росії за її загарбницьку війну проти України, згуртування держав-членів навколо основоположних цінностей Ради Європи з огляду на нові виклики й у прагненні спільно забезпечити демократичну безпеку у Європі, вирішення поточних і майбутніх проблем.

«Ми будемо підтримувати зусилля України з відновлення, в тому числі шляхом фінансування та впровадження Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова», і зобов’язуємось використовувати всі засоби, що доступні Раді Європи, в тому числі через Банк розвитку Ради Європи», – йдеться у Рейк’явікської декларації.

ЄСПлан дій Ради Європи для України на 2023-2026 роки «Стійкість, відновлення та відбудова» є найбільшим із усіх коли-будь розроблених планів дій для однієї країни.  На порталі Ради Європи є розділ «Війна Росії проти України», де публікуються всі новини, пов’язані з російською агресією проти нашої держави та про підтримку України державами – членами Євросоюзу.

 

До відзначення Дня Європи запрошуємо переглянути презентацію «Україна – це Європа», розміщену на бібліотечному  сайті, знайомить із заходами, які проводилися Бібліотекою, присвяченими країнам Європи, ЄС та євроінтеграції України.

 Також пропонуємо ілюстративну розповідь  «Видатні Українці, знані в Європі та світі». В ній згадується про наших земляків, завдяки яким знають Україну. Тих, хто прославив українські землі своїми досягненнями, відкриттями, творами, що  вплинули і продовжують впливати на хід історії людства. Потрібно знати і пам’ятати їхні імена, а також те, що це представники великої нації.

 


Розміщено 09.05.2024
Вверх