День, багатий на свята!



1День вишиванки – день незламності українського духу!

День вишиванки, який традиційно відзначається в третій четвер травня, єднає українців незалежно від їхньої статі, соціального статусу, віросповідань чи політичних поглядів.

Свято є самобутнім і самодостатнім. Не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Воно вкрай важливе саме сьогодні,  адже показує, що  українці єдині, а отже, незборимі.

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. В Україні таким символом є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу з зашифрованими оберегами та знаками.

І сьогодні, у Всесвітній День вишиванки пропонуємо ознайомитись з  презентацією  «Українська вишиванка – генетичний код нації»яка представляє історію української вишивки, розкриває значення вишитих символів у різних куточках нашої країни.

Встає над світом щире сонце вранці

І землю гріє променем ясним.

А я іду по світу в вишиванці.

Я – українець! І горджуся цим!

 


1Сьогодні, 16 травня, також святкується Міжнародний день світла, заснований ЮНЕСКО в листопаді 2017 року. Він присвячений ролі світла в науці, культурі та мистецтві, освіті та сталому розвитку, також в таких галузях, як медицина, комунікації і енергетика.

Появі свята передувала реалізована за ініціативою ЮНЕСКО у 2015 році ідея проведення Міжнародного року світла і світлових технологій. Успіх акції і підштовхнув низку представників цієї організації до розгляду резолюції про заснування свята, присвяченого ролі світла в житті людини. Того року 147 країн провели понад 13 тисяч заходів, присвячених ролі світла в науці, культурі, мистецтві, медицині, а також повсякденному житті людини, адже світло відіграє центральну роль у діяльності людства. На фундаментальному рівні, за допомогою фотосинтезу, світло є джерелом зародження самого життя. Вивчення світла призвело до появи багатообіцяючих альтернативних джерел енергії, важливих медичних досягнень у сфері технологій діагностики та лікування захворювань, створення швидкісного Інтернету і багатьох інших відкриттів, які здійснили революцію в суспільстві і сформували наше розуміння всесвіту.



1В грудні 2017 року Організація Об’єднаних Націй започаткувала відзначення ще одного важливого свята 16 травня – Міжнародного дня мирного співіснування.

Ця подія має за мету активне залучення суспільства до солідарності, єдності, терпимості та миру; сприяння розвитку країн; досягнення гармонії шляхом відмови від військових розв’язань конфліктних ситуацій між державами; підвищення поінформованості щодо необхідності мирного співіснування.

 

Отже, науково-технічна бібліотека вітає усіх з цими чудовими святами!

 

 


Розміщено 16.05.2024
Вверх