Недоспівана пісня Миколи Леонтовича (до 140-річчя від дня народження)


Недоспівана пісня

         Незабаром прийде до нас Різдво і в усіх куточках світу залунає світла і ніжна мелодія "Щедрика". Її знають  православні і   католики, протестанти і атеїсти. Звучить ця мелодія так, неначе срібні дзвоники та янголята своїм співом сповіщають світ  про світле свято Різдва.

         Ця пісня стала своєрідним різдвяним гімном на Україні, на теренах Америки і Канади. В Англії "Щедрика" називають "новорічна серенада", в Латинській Америці — "пісня великого чару", "пісня бурхливого моря", а в Канаді — "нововідкритий сфінкс". Весь музичний світ визнав "Щедрика" піснею XX століття, а Україну — "країною пісень". А знаєти ви, що мелодія "Щедрика " звучить під час запуску "Шаттлів"?

          У кожного українця  "Щедрик" викликає особливе хвилювання й гордість, бо це ж наш знаменитий "Щедрик", що його майстерно оздобив  Микола Леонтович, славний син Вінниччини, наш земляк.

          Леонтович був безмежно закоханий у народну пісню, він володів природженим даром відчувати найхарактерніші, ледь помітні тонкощі народної пісні, красу її мелодії, правдивість і мудрість поетичного слова. Сумна, задумлива українська пісня ще з раннього дитинства увійшла в свідомість і сформувала його як людину безмежної доброти, чисту, щиру і красиву душею.

Piccy.info - Free Image Hosting

Презентація "Недоспівана пісня Миколи Леонтовича (до 140-річчя від дня народження)" виконана в рамках краєзнавчого проекту університетської бібліотеки  «Вінниччина: історія та її творці».

Ми запрошуємо вас більше узнати про життя талановитого митця, нашого земляка, Миколи Дмитровича Леонтовича.


Розміщено 22.12.2017
Вверх