Я жив серед формул (академіку Л. Ландау – 110 років)

 

Piccy.info - Free Image Hosting«Я - фізик-теоретик.

По-справжньому мене

 цікавлять тільки нерозгадані явища»

 

Л.Д. Ландау

 




22 січня виповнюється 110 років Льву Давидовичу Ландау – радянському фізику-теоретику, академіку АН СРСР, члену академій наук Данії, Нідерландів, Американської академії наук і мистецтв, Французького фізичного товариства, Лондонського фізичного товариства і Лондонського королівського товариства.

 Це був найбільший універсал, який вніс фундаментальний внесок в різні області людського пізнання: квантову механіку, фізику твердого тіла, теорію магнетизму, теорію фазових переходів, ядерну фізику і фізику елементарних частинок, квантову електродинаміку, фізику низьких температур, гідродинаміку, теорію атомних зіткнень, теорію хімічних реакцій і ряд інших дисциплін.

 Його називали кращим фізиком-теоретиком свого часу, а головною його якістю колеги вважали вміння гранично ясно показувати фундаментальну простоту, властиву основним явищам природи. Особливо він пишався, коли йому вдавалося, за його власним висловом, «тривіалізувати задачу».

 Значне місце в спадщині Ландау займає створений ним спільно з Є.М. Лівшіцем «Курс теоретичної фізики». Вчений був переконаний, що першокласна робота в будь-якій області теоретичної фізики можлива лише при глибокому знанні всіх розділів цієї науки. «Механіка», «Теорія поля», «Квантова механіка», «Статистична фізика», «Механіка суцільних середовищ», «Електродинаміка суцільних середовищ» та інші праці становлять багатотомний «Курс теоретичної фізики», який перекладено багатьма мовами, та ще й досі поціновується студентами-фізиками.

 За піонерські дослідження в галузі теорії конденсованих середовищ, зокрема теорії рідкого гелію, в 1962 році Ландау було присуджено Нобелівську премію з фізики.

 Геніальність Ландау, який закінчив школу в 13 років, став професором в 27 і в 56 отримав Нобелівську премію, ні у кого не викликає сумнівів. Сьогодні багато авторів називають Ландау одним з найзагадковіших і багатогранних вчених ХХ століття. Дійсно, його особистість настільки цікава і неоднозначна, що до цих пір продовжує розбурхувати розуми фізиків. Дізнатися про життя та наукову діяльність видатного вченого допоможе книжкова виставка «Я жив серед формул (академіку Л. Ландау – 110 років)», яку оформлено на абонементі молодших курсів.

Запрошуємо до перегляду


Розміщено 22.01.2018
Вверх