Жіночий погляд на науку

 

Piccy.info - Free Image Hosting


«Жінки, як мінімум, рівні чоловікам,

а можливо і перевершують їх».

 

Британський фізик Стівен Хокінг

    

 

 

 

 

Поворотні віхи у розвитку науки відзначаються як великими відкриттями, так і видатними іменами їх творців. Наука відрізняється своєю об'єктивністю, здатністю проникати у сутність речей і процесів. Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей сталого розвитку. За останні роки світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку, але, внаслідок існуючих у суспільній свідомості стійких гендерних стереотипів, вони досі стикаються з обмеженнями у цій сфері.

Жінки-вчені існували у кожній культурі протягом всієї історії розвитку суспільства, проте досягти певних успіхів вони могли тільки у тому середовищі, де було позитивне ставлення до наукових занять та система освіти, доступна жінкам. Саме тому Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 р. було запроваджено святкування Міжнародного Дня жінок та дівчат у науці. Як зазначено в резолюції, свято засноване «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат». Уперше цей день святкували 11 лютого 2016 року і наразі він обіцяє перетворитись на гарну традицію.

На сайті НТБ представлено віртуальну виставку «Жіночий погляд на науку», що висвітлює  діяльність  жінок-вчених, які залишили свій слід у різних галузях науки.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 07.02.2018
Вверх