Мирон Онуфрійович Зарицький – поет формул

 

Piccy.info - Free Image Hosting

Кого не манить краса, ні мистецтво, хто живе вбогим духовним життям, той нічого не дасть математиці. Поезія не ріжниться від математики вищим летом уяви, а математик ріжниться від поета лиш тим, що все і всюди розуміє... Але як у мистецтві, так і в математиці лише твори гарні переживають століття і виховують цілі покоління.            

  М. Зарицький

 

Мирон  Онуфрійович Зарицький –  математик, педагог, один із фундаторів української математичної культури у західноукраїнському краї.

Народився 21 травня 1889 р. в селі Стара Могильниця на Тернопільщині в родині сільського священика.

Авторству професора М. Зарицького належать ґрунтовні праці з теорії множин, математичної логіки, теорії функції дійсної змінної, теорії ймовірностей та математичної статистики. Наукові дослідження М.О.Зарицького сягали світового рівня, на них посилалися автори фундаментальних монографій і всесвітньо відомі вчені-математики.

Мирон Онуфрійович  Зарицький був великим знавцем історії математики, особливо античної, читав курси лекцій з історії математики у Львівському університеті, надрукував кілька праць з історії точних наук.

Коло зацікавлень вченого не замикалося тільки математикою. Він був добре обізнаний з природничими науками, світовою літературою, філософією, захоплювався поезією. Володів вільно польською, німецькою і російською мовами.

Наука була для нього  хлібом насущним, потребою і насолодою, працею і відпочинком. Недаремно М. О. Зарицького називали “поетом формул”.

На сайті НТБ представлено віртуальну виставку-презентацію «Плеяда українських математиків», яка розкриває доробки видатних діячів української математичної школи, зокрема і Мирона Зарицького.

Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 21.05.2019
Вверх