10 грудня – Нобелівський день

 

А. НобельЯкщо ти посадив дерево і
виростив його, ти маєш право
відпочити у його тіні.

 

Малала Юсуфзай,

лауреатка нобелівської премії миру

 

День Нобеля – це щорічне вручення Нобелівської премії, яке проходить 10 грудня в Стокгольмі.

Нобелівська премія користується міжнародним визнанням як одна з найвідоміших міжнародних премій світу, як найпрестижніше визнання заслуг перед людством і символ єднання світу.        

Її засновником був Альфред Нобель – відомий шведський хімік, інженер і винахідник, найбільший капіталіст XX століття, власник 93 заводів, винахідник динаміту, володар 350 патентів. За своє життя Нобель накопичив значний капітал, основну частину якого він заповів на заснування міжнародної премії. До речі, останній варіант свого знаменитого заповіту Нобель підписав майже за рік до своєї смерті – 27 листопада 1895 року.

Згідно із останньою волею Альфреда Нобеля, оголошеною 30 грудня у Стокгольмі, 94% своїх статків – 31,6 мільйонів шведських крон  він заповів інвестиційному фонду, який належало створити для виплати з прибутків щорічних премій тим, хто приніс «найбільшу користь людству» у галузі фізики, хімії, фізіології чи медицини, літератури і зробив найбільше для «братерства між народами, ліквідації чи скорочення постійних армій і поширення та втілення мирних ініціатив». Церемонія нагородження (1896 р., Сан-Ремо)

Нобелівські премії з фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури та економіки вручає лауреатам його Величність Король Швеції на церемонії, що проходить у річницю смерті Альфреда Нобеля (в 1896 році в Сан-Ремо). А ось «нагороду Миру» вручає керівник Нобелівського комітету в присутності короля або королеви Норвегії.

Крім самої церемонії вручення премії урочистості, присвячені цій події, включають в себе ще дві важливих складових – Нобелівську вечерю та Нобелівський концерт.

Поряд з грошовою винагородою, лауреатам вручається золота медаль із зображенням Нобеля та диплом.

Золота медаль з зображенням А. Нобеля10 грудня 1901 року в Стокгольмі і Крістіанії відбулось перше вручення найпрестижніших міжнародних премій. Її лауреатами стали:

  • поет Рене Сюллі-Прюдом
  • фізик Вільгельм Рентген
  • мікробіолог Еміль фон Берінг
  • хімік Якоб Вант-Гофф
  • Фредерік Пассі та Анрі Дюнан, відзначені за внесок у боротьбу за мир.

На жаль, офіційно, представників нашої країни в списку Нобелівських лауреатів немає, але, неформально, Україна може вважати себе батьківщиною плеяди лауреатів, які тут народилися і працювали. Це:

  • російський і французький мікробіолог, імунолог, фізіолог, Ілля Мечников (1845 - 1916), який народився в с. Іванівка, неподалік від Харкова, в 1908 році отримав Нобелівську премію з медицини та фізіології за дослідження імунітету;
  • американський мікробіолог і біохімік Зельман Абрахам Ваксман (1888 – 1972), який народився в с. Нова Прилука на Вінниччині, в 1952 році нагороджений Нобелівською премією з медицини та фізіології за відкриття стрептоміцину;
  • американський хімік, поет, драматург Роалд Гоффманн (1937), який народився в м. Золочів (Львівська область), в 1981 році отримав Нобелівську премію з хімії за розробку теорії протікання хімічних реакцій;
  • французький фізик Жорж Шарпак (Георгій Харпак) (1924 – 2010), народжений в Дубровиці (Рівненська область), в 1992 році став лауреатом Нобелівської премії з фізики за розвиток детекторів елементарних частинок, зокрема багатодротової пропорційної камери;
  • єврейський письменник Шмуель Йосеф Агнон (1888 – 1970), народився в Бучачі (нині Тернопільська область), став лауреатом Нобелівської премії з літератури 1966 року;
  • білоруська письменниця Світлана Алексієвич (1948), народжена в м. Станіслав (нині Івано-Франківськ), отримала Нобелівську премію з літератури в 2015 році.

Нобелівська премія – заповітна мрія кожного вченого. Будемо вірити в краще, і українські номінанти обов'язково будуть стояти в очікуванні нагород перед венценосними особами.

Більше цікавої інформації про Нобелівську премію можна дізнатися з презентації «115 років світового визнання» (до річниці заснування нобелівської премії), яку було створено та представлено на сайті нашої бібліотеки.

 


Розміщено 10.12.2021
Вверх