11 лютого – День жінок та дівчат у науці

 

1Жінки, як мінімум, рівні чоловікам,

а можливо і перевершують їх 

Стівен Хокінг,

британський фізик

 

Жінки-вчені існували у кожній культурі протягом всієї історії розвитку суспільства, проте досягти певних успіхів вони могли тільки у тому середовищі, де було позитивне ставлення до наукових занять та система освіти, доступна жінкам. Саме тому Резолюцією 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 р. було запроваджено святкування Міжнародного Дня жінок та дівчат у науці. Як зазначено в резолюції, свято засноване «для того, щоб досягти повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки, а також забезпечити гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок і дівчат».

Уперше цей день святкували 11 лютого 2016 року і наразі він перетворився на гарну традицію. Хоча серед науковців по всьому світі й досі більше чоловіків, внесок жінок неоціненний!Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей сталого розвитку. За останні роки світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку.

Українки також гучно зарекомендували себе в багатьох галузях науки: математиці, медицині, молекулярній біофізиці, психології, наноматеріалознавстві, комп’ютерній інженерії та інших.

Науково-технічна бібліотека вітає наших науковиць, аспіранток, докторанток та студенток університету з цим святом.  Висловлюємо усім щиру повагу і вдячність за вашу натхненну працю та відданість своїй справі. Бажаємо вам оптимізму,творчого натхнення, плідної праці, нових ідей і проектів та успіхів у їх реалізації. 

Свого часу на сайті НТБ було представлено віртуальну виставку «Жіночий погляд на науку», що висвітлює  діяльність жінок-вчених, які залишили свій слід у різних галузях науки.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 11.02.2022
Вверх