24-30 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ МІЖНАРОДНИЙ ТИЖДЕНЬ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ

 

1


Шановні науковці та студенти ВНТУ!

24–30 жовтня 2022 року увесь світ відзначатиме Міжнародний Тиждень Відкритого Доступу, який проходитиме під гаслом «Відкритість для кліматичної справедливості». Цьогорічний акцент на кліматичній справедливості заохочує співпрацю кліматичного руху і міжнародної відкритої спільноти.

Міжнародний тиждень відкритого доступу – це час співпраці спільнот для просування відкритості як елементу досліджень і справедливості – як принципу. Цьогорічна тема – це можливість об’єднатися, вжити заходів і підвищити обізнаність щодо того, як відкритість розвиває кліматичну справедливість.

Особливої ваги це питання набуває в умовах війни, що актуалізує суспільну потребу в відкритій науці.

Дякуючи ЗСУ, життя продовжується і наше завдання бути максимально ефективними на своїх робочих місцях. Попри тривоги, ВНТУ, з ініціативи науково-технічної бібліотеки, вкотре приєднується до участі у Тижні Відкритого Доступу.

Запрошуємо наукову спільноту університету долучатися до відзначення Міжнародного Тижня Відкритого Доступу.

 

Заплановані наступні заходи з дотриманням правил безпеки під час війни:

• Тренінги із самоархівування, швидкої публікації праць в репозитарії за допомогою системи підтримки навчального процесу JetIQ та консультації з приводу інформаційної підтримки наукових досліджень за вільним графіком. Очікуємо на вас: 09.00-17.00, кімн. 304(ГНК).

• Консультації про використання ресурсів відкритого та тестового доступу у НТБ ВНТУ, кімн. 303, 304 (ГНК).

• Консультації про використання наукометричних баз даних Scopus та Web of Science, ознайомлення користувачів з офіційними мультимедійними навчальними посібниками по роботи зі Scopus, кімн. 304 (ГНК).

• Консультації про використання електронних ресурсів баз даних ScienceDirect, SpringerLink, BenthamScience, Research4life.

• Проведення «Дня аспіранта ВНТУ» (онлайн). Тема: «Бібліотека й інформаційна підтримка наукових досліджень. Університет і Відкритий Доступ» (25, 26 жовтня о 15.15)

• Редагування сторінок провідних науковців університету у Вікіпедії з посиланнями на наукові роботи, що знаходяться у відкритому доступі.

• Перегляд вебінара від компанії Elsevier «SciVal без таємниць – аналіз доробку дослідника та установи» 25 жовтня 2022 о 11:00.

• Перегляд вебінара від компанії Clarivate «RESEARCH SMARTER: Збільшення вашого наукового внеску у досягнення цілей сталого розвитку ООН» 27 жовтня 2021 о 10:15.

• Лекція-тренінг для бібліотекарів до Всесвітнього тижня медійної та інформаційної грамотності-2022 (24-31 жовтня). Тема: «Основи кібербезпеки та медійної грамотності» 28 жовтня 2022 о 10:00.

 

Шановні науковці та студенти ВНТУ!

Долучайтеся до руху Відкритого Доступу – реєструйтеся та приймайте участь у дискусіях на тему відкритого доступу в Україні та у світі на сторінці ТИЖНЯ ВІДКРИТОГО ДОСТУПУ

http://www.openaccessweek.org/

Група OpenAccessUkraine

http://www.openaccessweek.org/group/openaccessukraine

 

З нагоди Тижня Відкритого Доступу–2022 пропонуємо ознайомитися з матеріалами про відкритий доступ до науки та напрацюваннями НТБ ВНТУ:

Відкритий Доступ до науки. Досвід Науково-технічної бібліотеки ВНТУ

Відкритий доступ до науки: від історії до сьогодення

Сектор з підтримки наукових досліджень в університеті

ТОП–10 документів IR VNTU за переглядами

Репозитарій ВНТУ: переваги для кожного науковця вишу

Репозитарій ВНТУ у світі електронних архівів «ТОП-10» університетів України

Академічна доброчесність: мотивація, законодавча база, проекти (на допомогу дипломнику)

Академічне письмо: як писати доброчесно

Електронний архів ВНТУ як інформаційний навігатор у світі інтелектуальних ресурсів відкритого доступу

Сучасні інформаційні сервіси бібліотек закладів вищої освіти: вікі-технології

Проблема «Наукометрія та українські гуманітарії»: шляхи вирішення (бібліотека ВНТУ на допомогу)


Розміщено 22.10.2022
Вверх