Красномовство – вагомий чинник успіху

 

1Заговори, щоб я тебе побачив

 Сократ

 

 

Російська збройна агресія проти нашої країни доводить, що  мова народу - не лише найважливіший засіб спілкування між людьми, а й форма самозбереження, самоідентифікації та самоствердження нації.

Уміння говорити красиво, яскраво і образно цінувалося завжди та у всьому світі. В Україні воно звалося красномовством, а в Давній Греції – ораторським мистецтвом.

Ораторське мистецтво – це мистецтво побудови та публічної промови з метою бажаного впливу на аудиторію.

Дар слова − це одне з найвеличніших надбань людини, що підносить її над світом усього живого. Кожна людина зацікавлена в тому, щоб уміти правильно і гарно розмовляти з колегами, друзями, рідними; коректно і переконливо вести дискусію; цікаво і розумно будувати свій виступ перед аудиторією. Усіх цих умінь та ще багатьох інших навчає наука риторика, яка в сучасній системі української освіти поступово відроджується і, безумовно, міцно утверджується.

У навчальній та науковій діяльності риторична майстерність незамінна, бо вона допомагає правильно донести думку, навчати та навчатись.

До відзначення Дня Української писемності та мови відділ наукової інформації та бібліографії підготував віртуальну виставку «Ораторське мистецтво»,  де пропонується ознайомитись з основними правилами, порадами та документами з фонду нашої бібліотеки для вивчення даної тематики.

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 09.11.2022
Вверх