«Переможемо знову»: Вінниця відзначає 79-ту річницю визволення від нацистських загарбників

 

1

20 березня Вінниччина відзначає 79-ту річницю  визволення від німецько-фашистських загарбників, День пам’яті для мешканців Вінницької області та всієї країни.

На Вінниччині окупаційний режим був особливо жорстоким, зважаючи на певні обставини: розподіл Вінницької області на дві зони окупації (німецьку та румунську), функціонування військово-польових ставок вищих партійних та військових посадовців Третього Рейху, найвідомішою з яких була ставка Адольфа Гітлера «Вервольф».

20 березня 1944 року для більшості жителів міста завершилося більш як трирічне перебування під окупацією, в нестерпних умовах смерті й ненависті, страху й відчаю, насилля й розрухи. З майже 100 тисяч містян до війни у Вінниці 1944 р. залишилося менше половини.1

Загарбники знищили 169260 мирних жителів Вінниччини, а із замученими у вінницьких концтаборах військовополоненими кількість жертв становить понад 205 тис. чол., у німецьке рабство вивезено 78650 чол.

Сьогодні історія повторюється…

Російська федерація, навідміну від нацистської Німеччини, немає офіційно декларованих планів щодо вбивства мирних мешканців України. Проте вже весь світ побачив, як загарбницька російська армія, масово вбиваючи, катуючи та ґвалтуючи цивільних українців, позбавляючи їх волі та депортуючи поставила себе на один щабель із нацистськими загарбниками з їхніми жахливими злодіяннями проти людства. І весь цивілізований світ повинен зробити все, аби російські воєнні злочинці постали перед міжнародним військовим трибуналом і отримали справедливе покарання, як це сталось із нацистами під час Нюрнберзького процесу.

З документами про Вінниччину під час окупації та її визволення можна ознайомитися в університетській бібліотеці.

2Також пропонуємо вашій увазі презентацію «Вінниця в роки Другої світової війни у старих світлинах», матеріали якої візуалізують наше місто в ті часи.

Університетська бібліотека приділяє велику увагу популяризації знань про історію нашої малої Батьківщини, вихованню патріотизму, національної самосвідомості, поваги до історичної пам’яті та національної культурної спадщини нашого народу. З цією метою Бібліотекою ведеться краєзнавчий проєкт «Вінниччина: історія, сьогодення, майбутнє».

Наразі підписано Договір про співпрацю у науковій та лекційно-репрезентативній діяльності між ВНТУ та КЗ «Музей Вінниці», до якої буде залучена і Бібліотека.


Розміщено 19.03.2023
Вверх