Архітектурні візерунки маловідомих палаців

 

Чорноминський палац –маленьке історичне дежавю

1


Цей світ – всього лише полотно для нашої уяви 

Генрі Девід Торо,

американський письменник

 

 

Його здавна нарекли «Білим домом», завдяки північному фасаду, що нагадує резиденцію американських президентів. Мова йде про палац в селі Чорномин Піщанського району на Вінниччині, який є пам’яткою архітектури та яскравим прикладом панських садиб, збудованих на Східному Поділлі в пізньому класичному стилі.

Палац розташований на мальовничому пагорбі над селом. Високі стрімкі колони сягають неба та підтримують купол будівлі. Великі широкі вікна мовчазно дивляться у двір з висоти своїх стін, як німі свідки віків, подій та людей, що потонули в скляних водах вічності. В свій час це був прекрасний, чудесний палац в маєтку шляхтичів Чарномських. Розкішний парк з чарівним озером, клумби з трояндами та загадкові дерева доповнювали його велич.

Будівництвом палацу  керував італієць Франческо Боффо, який пізніше став головним архітектором Одеси та увічнив себе в Потьомкінських сходах.

До речі, село Чорномин раніше називалося Розбійня. Сучасну назву воно отримало від власника Миколи Чарномського. А сам палац ще називають «Палацом з двадцятидоларової банкноти» та «Вінцем розбитого кохання». Про це, а також про історію палацу та його подальшу долю ви дізнаєтесь з нашої віртуальної бесіди «Архітектурні візерунки маловідомих палаців. Чорноминський палац – маленьке історичне дежавю», виконаної в рамках краєзнавчого проєкту «Вінниччина: історія, сьогодення майбутнє».

 

Приємного перегляду!


Розміщено 27.03.2023
Вверх