Відзначаємо День пам’яті та примирення

день пам'яті


8 травня українці вшановують тих, хто у Другій світовій війні боровся з нацизмом та переміг його, хто віддав своє життя за мир і свободу нашої країни. Україна разом Європою та США відзначає День памʼяті та примирення.  Пам'ять означає, що ми пам'ятаємо і військових, і цивільних жертв тієї війни, а примирення – що країни Європи уклали після неї мир.

Друга світова війна, яка тривала з 1939 до 1945 року, була одним із найкривавіших та найбільших збройних конфліктів в історії людства. Участь у ній брали понад 60 держав. Бойовими діями були охоплені Європа та Східна Азія, Африка й Близький Схід, Атлантика і Тихий океан. Загинуло від 50 до 85 мільйонів людей. Україна була одним з основних полів битв Другої світової війни, і простором, де тоталітарні режими – нацистський і радянський – вчиняли масові злочини.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цього року Україна вдруге відзначає цю памʼятну дату в умовах сучасної повномасштабної, яку називають найбільшою війною в Європі з часів Другої світової. Чимало жахіть війни, які раніше асоціювалися з останнім глобальним конфліктом, стали реальністю в Україні внаслідок воєнних злочинів російської армії та керівництва рф. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм.

Наша боротьба триває щоденно від 2014 року, і ми неодмінно переможемо, бо захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з'явиться нова святкова дата – День Перемоги над Росією.

 А сьогодні згадаємо про закінчення Другої світової війни...


Пам'ятаємо загиблих. Шануємо живих.  Перемагаємо!   І цінуємо життя.


Розміщено 08.05.2023
Вверх