9 травня-День Європи

 

1







Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку
із завтрашнього дня, 9 травня, ми будемо
вшановувати нашу історичну єдність –
єдність усіх європейців, які знищили нацизм
та переможуть рашизм


Президент України
Володимир Зеленський

 

Відсьогодні, 9 травня щороку в Україні замість Дня перемоги святкуватимуть День Європи – свято, яке традиційно відзначається цього дня в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті. 

Відповідний указ підписав Президент України Володимир Зеленський. «Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися за всіма напрямками: на полі бою зброєю, на дипломатичній передовій – рішучістю, проти ракетного терору та зимового блекауту, в економіці та на юридичному фронті. Це буде День Європи – нашої союзниці. Яка ніколи не називає Україну «вигаданим» чи «штучним» утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її – нашу Європу», – зазначив Зеленський.

День Європи в сучасному Європейському Союзі був запроваджений у 1985 році Європейськими спільнотами (організацією-попередницею ЄС).

Датою святкування обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана – 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом.  Шуман у промові наполягав, що Друга світова війна почалася, бо європейські держави не знайшли сили об'єднатися у міжвоєнний період, і це зрештою призвело до насилля у розрізненій Європі та до війни. Тоді ідея міністра про створення наднаціонального союзу в Європі стала справжнім проривом для континенту, де рани війни ще були свіжими – але євроінтеграція, старт якій дала Декларація Шумана, перетворилася на реальність. У 1985 році, коли успіх європейського проєкту вже був очевидним, дату 9 травня зробили святом ЄС.

В Україні День Європи почали відзначати з 2003 року  в третю суботу травня. Але цьогоріч наша країна вперше за двадцять років долучається до заходів з нагоди цього свята разом з усіма країнами Європи. 

Україна обов’язково має стати частиною Європейського Союзу, бути у дружньому колі європейських держав. Європейський вибір країни – це запорука її незалежності, подальшого розвитку науки і культури, забезпечення соціальної справедливості.  


Україна – це Європа!


Розміщено 09.05.2023
Вверх