18 травня – Всесвітній день Вишиванки

 

1

У третій четвер останнього місяця весни, що цього року припав на 18 травня, уже в 17-те відзначається Всесвітній день вишиванки.

Вишиванка — генетичний код українців. Символ віри, надії, любові. Символ сміливості, боротьби та перемог. Для наших пращурів цей традиційний одяг мав містичне, сакральне значення, служив оберегом. Зараз він пов'язує українців зі своєю історією, є кодом нації й нагадуванням про нашу багату культуру та ідентичність.

Вишиванка єднає українців та друзів України по всьому світу. Це — духовна броня українців. Сьогодні вишиті сорочки, блузи та сукні – елемент святкового одягу. А до XX століття вишиванка вважалася повсякденним одягом. З брюками та піджаком першим вишиту сорочку одягнув Іван Франко. Дуже важливе значення має візерунок на вишиванці – це своєрідний код, за символами якого можна прочитати потаємне послання. Види орнаменту відрізняються не тільки від регіону до регіону, а й від сім'ї до сім'ї. Вони передаються з покоління до покоління.

2Особливе значення День вишиванки має саме 2023 року – тоді, коли росія продовжує повномасштабну війну проти України. Наразі в Україні поширюється патріотичні вишиванки в стилі мілітарі. Такий одяг, що символізує єдність та незламність духу українського народу, з вірою у нашу Перемогу носять перші особи нашої країни.3

Сьогодні Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня вишиванки, який припав на День вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар, одягнув вишиванку з орнаментами про єдність українського і кримськотатарського народів.


Одягнена вишиванка 18 травня є заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

Наша Бібліотека ніколи не залишалась осторонь такої події. І сьогодні, у Всесвітній День вишиванки пропонуємо ознайомитись з  презентацією  «Українська вишиванка – генетичний код нації» яка представляє історію української вишивки, розкриває значення вишитих символів у різних куточках нашої країни. 

 

Запрошуємо до перегляду!


Розміщено 18.05.2023
Вверх