Україна відзначає День Конституції

 

1

Проголосивши 24 серпня 1991 року Акт незалежності України та створивши самостійну державу, наша Батьківщина потребувала основного закону, за яким вона в подальшому повинна була існувати. Таким Законом стала Конституція України, прийнята Верховною Радою 28 червня 1996 року.

Саме в 2023 році ми відзначаємо 27-ту річницю її прийняття. Це єдине державне свято, закріплене в самій Конституції, і другий рік поспіль Україна святкує його в умовах воєнного стану, запровадженого через повномасштабне вторгнення РФ.

Конституція України утвердила реальність української національної державності, визнає людину найвищою соціальною цінністю, дає не тільки можливість нам будувати вільну, демократичну, соціальну і правову державу, а й є також даниною пам’яті мільйонів українців, що віддали своє життя за Україну.

Конституція України – це не лише Закон законів, це серце, ядро подальшого розвитку і вдосконалення суспільства. Вона увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і Соборності України. 

День Конституції ще раз нагадує всім нам, за що наразі борються і гинуть українці: за рідну мову, рівність людей, свободи та верховенство права.

Дякуємо нашим захисникам за те, що власною кров’ю виборюють нашу свободу. Впевнені – настане переможний мир, і демократичні засади, закріплені в Основному документі, служитимуть на розбудову нашої України.

На відзначення Дня Конституції України запрошуємо ознайомитись з віртуальною виставкою «Головний закон нашого життя», де представлені документи з фонду Бібліотеки, які відображають найважливіші історичні моменти конституційного процесу на складному і довгому шляху державотворення України.

 

Приємного перегляду!

2


Розміщено 28.06.2023
Вверх