ВЕЧІР-РЕКВІЄМ ПАМ'ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ ВІДБУВСЯ

ГОЛОДОМОР

24 листопада в стінах Вінницького національного технічного університету, з  ініціативи університетської бібліотеки, відбувся захід-реквієм на відзначення Дня пам’яті жертв голодомору  та політичних репресій в змішаному форматі.

Зустріч зі студентами та науково-педагогічними працівниками  розпочалася виступом ректора університету Віктора Біліченка, який підкреслив, що  Голодомор 1932-33 років був свідомим актом геноциду, здійсненим сталінським режимом проти українського народу. Це був злочин, жертвами якого стали понад 10 мільйонів українців лише через те, що вони були українцями. У виступі була проведена аналогія з сьогоденням, коли через десятиліття путінський режим знову повторює страшні злочини проти українців, руйнуючи цивільну інфраструктуру, вбиваючи та катуючи мирних жителів і знову використовує голод як зброю.

Віктор Біліченко попросив вшанувати пам'ять про мільйони загиблих від Голодомору та тих українців, життя яких забрала російська агресія сьогодні, хвилиною мовчання, а також закликав всіх запалити свічку пам’яті на своєму вікні в День пам’яті жертв Голодомору.

Про страшні сторінки української історії розповідали ведучі заходу Ольга Немчук та Дар’я Шафранова, працівники бібліотеки. Розповідь супроводжувалася фото- та відео фактами з архівів, які демонстрували правду про злодіяння сталінського режиму, спрямованих на  знищення українців, як нації.

Про ті події студенти  університету проникливо читали вірші, в тому числі  й авторські.

Бібліотекарі запросили студентів ознайомитися з документальними, публіцистичними виданнями, мемуарами, художньою літературою, які знаходяться в бібліотечних фондах, про трагічні сторінки тих страшних подій української історії, зокрема і факти Голодомору безпосередньо в нашому краї.

Наприкінці заходу організатори подякували всім присутнім як в залі, так і онлайн за участь, а також нагадали, що 25 листопада о 16:00 разом з усіма українцями в світі вшановуємо хвилиною мовчання та запаленням свічок скорботи пам’ять про мільйони наших співвітчизників, вбитих під час геноциду і жертв сьогоднішньої російсько-української війни.


ФОТОЗВІТ


Розміщено 24.11.2023
Вверх