«Поетеса української сцени» (до 120-річчя від дня народження Наталії Ужвій )

 

Характерною ознакою справжнього таланту є його життєдайна здатність створювати атмосферу особливого силового поля, що дозволяє краще й повніше сприймати все, до чого б тільки той не долучався. Він, ніби чарівний ліхтарик, освітлює найпотаємніші куточки душі, змушуючи дивувати, захоплюватися, збагачуватися духовно, тільки-но потрапляє під те магічне проміння.

Piccy.info - Free Image Hosting

Ця розповідь про талановиту та складну постать вітчизняної культури ХХ століття, видатну кінодіву - Наталію Михайлівну Ужвій, яка народилася 120 років тому, 22 серпня 1898 року  в мальовничому містечку Любомлі, що на Волині. Життя актриси складне й тернисте, сповнене удач і розчарувань, радощів і тривог, шалених успіхів та власних трагедій. Божа милість, мабуть, супроводжувала її з дитинства, проте примхи долі не давали бути щасливою. Про таких, як Наталія Ужвій, кажуть: «відзначена Богом».

Серед її численних акторських робіт практично нема прохідних ролей, кожна оживлена талантом і серцем актриси. Та й спадок, що вона залишила величезний: численні фотографії, щоденники, книги, листи, рецензії, афіші…. В репертуарі Ужвій понад 200 ролей у театрі і 20 ролей у кіно. Творчу працю Наталії Михайлівни відзначено рядом високих державних нагород.

Поруч з великою примадонною української сцени виросло не одне покоління молодих митців, які з перших самостійних кроків на сцені відчували не тільки опіку майстра, але й саму атмосферу живої легенди театру.

З біографією та творчими здобутками актриси ви познайомитесь відвідавши віртуальну виставку «Поетеса української сцени», яку підготували співробітники відділу обслуговування СГЛ науково-технічної бібліотеки.

        Запрошуємо до перегляду.


Розміщено 21.09.2018
Вверх