ВИШИВАНКА-ДУХОВНА БРОНЯ УКРАЇНЦІВ

 

1

Українська вишиванка – не лише особливий елемент святкового національного одягу, але й важлива частина культури нашого народу. Саме тому Всесвітній день вишиванки, що відзначається у третій четвер травня з 2006 року, став урочистим днем для кожної людини у нашій країні. Цьогоріч свято приходиться на 19 травня.

День вишиванки  не є державним святом, проте до нього може долучитися кожен охочий в усьому світі, одягнувши вишитий одяг, щоб підкреслити своє українське походження або ж просто підтримати Україну.

1Вишита сорочка є одним з найпопулярніших символів України та культури країни. У кожному регіоні були свої орнаменти та візерунки, а найпоширенішими кольорами вишивки були червоний і чорний.

1Особливе значення День вишиванки має саме 2022 року – тоді, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 19 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ. День вишиванки – подія, яка покликана зберегти українські традиції, передати їх наступному поколінню.

Спеціальних заходів на День вишиванки не існує. Однак щороку в Україні проводять особливий флешмоб, який полягає в тому, що люди одягаються в національний одяг, фотографуються та викладають світлини в соціальні мережі. В мирні часи в багатьох містах проводили концерти, фестивалі, ярмарки та фотосесії. На жаль, під час війни проводити масові заходи заборонено. Однак кожен із нас, хто наразі перебуває в безпеці, може одягнути вишиванку для підтримання духу українців та українських воїнів.

Наша Бібліотека ніколи не залишалась осторонь таких подій. І сьогодні, у Всесвітній День вишиванки пропонуємо ознайомитись з  презентацією  «Українська вишиванка – генетичний код нації»,  яка представляє історію української вишивки, показує результати досліджень мистецтва вишивки, а також розкриває значення вишитих символів у різних куточках нашої країни.

День вишиванки – це ще один день єдності українців у важкі часи нашого народу. Тримаймося! Слава Україні! Слава ЗСУ!

 

Запрошуємо на перегляд!


Розміщено 18.05.2022
Вверх