Всеукраїнський радіодиктант – акція єднання!

диктант


Сьогодні, 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Традиційно в цей день усі українці, де б вони не були, пишуть «Всеукраїнський радіодиктант національної єдності».

Щорічно до україномовного флешмобу приєднуються все більше учасників, в тому числі й інших національностей з різних країн світу.

Цьогоріч ми писали текст, автором якого стала українська письменниця та режисерка, членкиня Українського ПЕН Ірина Цілик, а читала його – народна артистка, Герой України – Ада Роговцева.

Науково-технічна бібліотека спільно з кафедрою мовознавства вкотре стали співорганізаторами акції.

Традиційно майданчиком для написання диктанту була наша книгозбірня, а цьогоріч університетська спільнота, на чолі з ректором Віктором Біліченком, зібралася в великій залі ректорату.

Російська  агресія, направлена на повне знищення ідентичності української нації, призвела до того, що сьогодні українці борються за свою незалежність і право говорити в своїй країні рідною мовою. Тож написання диктанту, яке об'єднало всіх нас – це прояв поваги до нашої культури, історії, а отже – і майбутнього.

Цікавим і пізнавальним був виступ завідувачки кафедри мовознавства Лариси Азарової. Присутні поринули в історичний екскурс про започаткування Дня української писемності та мови, який припадає на день вшанування пам’яті Нестора Літописця, послідовника творців писемності слов’ян Кирила і Мефодія та автора «Повісті минулих літ».

А далі – написання диктанту «Твій дім». Про рідний, любий дім, який сьогодні пошрамований, беззахисний, а деколи може вміститися в одну валізу… Текст диктанту був адаптований до сучасних реалій війни і викликав щемливі та болючі почуття.

Наприкінці заходу зі словами вдячності за участь у події до присутніх звернувся ректор Віктор Біліченко і наголосив, що «неважливо, робили ми помилки під час написання, чи ні, адже Всеукраїнський радіодиктант не про перевірку грамотності, а про ЄДНАННЯ!»

 

ФОТОЗВІТ


Розміщено 09.11.2022
Вверх