Володимир Вернадський: "Мені важливо знайти правду"

 

1«…шукаєш правди, і я цілком відчуваю,

що можу померти, можу згоріти, шукаючи її,

але мені важливо знайти, і якщо не знайти,

то прагнути знайти її, цю правду,

якою би гіркою, примарною і

важкою вона не була.»

Володимир Вернадський


Він побачив нові горизонти і шляхи розвитку земної цивілізації. Один із засновників Української Академії наук та її перший президент. Засновник першої наукової бібліотеки в Україні, яка нині носить його ім’я.

12 березня виповнюється 160 років від дня народження академіка, професора, першого президента Академії наук України Володимира Івановича Вернадського.

Володимир Іванович Вернадський – великий учений, мислитель і гуманіст. Він посідає одне з найпочесніших місць у світовій науці поряд з такими її велетнями та класиками природознавства, як Ісаак Ньютон, Чарльз Дарвін, Альберт Ейнштейн. Він – основоположник таких нових напрямів природознавства, як геохімія, біогеохімія, радіогеологія, вчення про біосферу.

На науковій ниві Вернадський зарекомендував себе як широкомислячий натураліст, який намагався створити великі природничо-наукові та світоглядні концепції, що приваблювало до нього багатьох вчених і дозволило створити потужні наукові школи світового значення.

Він вивчав такі спеціальні галузі знань про Землю, як геологія, кристалографія, мінералогія, геохімія, біологія і визначив шляхи загальної еволюції Землі, ввів поняття «біосфера» і «ноосфера» – області поширення життя на Землі як результат еволюційного впливу на неї з боку людини. Він був провісником нової галузі науки – екології.

Творчий доробок Вернадського охоплює найрізноманітніші галузі знань. Його глибокі ідеї й досі не втратили своєї актуальності та оригінальності. Наукові праці Вернадського є не лише величезним внеском у скарбницю світової науки. Вони принципово змінили світогляд ХХ століття, визначивши роль людини та її творчої думки в еволюції біосфери, давши змогу по-новому побачити довкілля як середовище нашого життя, порушивши багато актуальних проблем та накресливши шляхи для їх подальшого вирішення. На його роботи і сьогодні посилаються як на класичні наукові праці представники десятків галузей знань.

Про Володимира Вернадського написано багато. Але особистість його настільки грандіозна, що кожен може проторувати до неї свій шлях. Вернадського валили, забували, знову відкривали, захоплювалися, схилялися перед ним, знову списували в архів і знову намагалися зрозуміти геніальну суть його вчень. Але думка в усіх сходиться в одному: Володимир Вернадський – великий учений, надзвичайна особистість. Він і сьогодні залишається нашим сучасником, великим провидцем і геніальним мислителем.

Пропонуємо вам переглянути віртуальну виставку «Шляхами Вернадського», яка розповідає про життя та наукову діяльність видатного академіка.

 

Запрошуємо до перегляду.

 


Розміщено 09.03.2023
Вверх