Перемогли нацизм, переможемо й рашизм!

 

1

8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом і вклоняється перед усіма, хто захищав і захистив життя. Перед тими, хто скидав нацистські прапори на звільненій території та хто відчиняв ворота концтаборів, хто повертав народам свободу, хто знищив і засудив нацистське зло.

На жаль, гасло «Ніколи знову» не має жодного значення для країни, що вирішила повторити жахливі події Другої світової війни. Цьогорічне відзначення свята особливе, адже Україна знаходиться у стані війни з агресором, який посягнув на нашу свободу та демократію. Кожного дня наші захисники та захисниці наближають нашу Перемогу, навіть ціною власного життя. І як би не було складно, ми вистоїмо, адже ця війна за нашу землю, свободу, гідність, демократію та європейські цінності.

«Перемогли нацизм, переможемо й рашизм!» – під такою назвою 16 травня в конференц-залі університету відбулася година пам’яті, присвячена Дню пам’яті і примирення, а відсьогодні й Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.  Хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих співвітчизників студенти, викладачі й співробітники ВНТУ на початку заходу.

Про страшні події, що відбувалися у часи Другої світової і ті жахіття, що мають місце сьогодні проникливо розповідали ведучі заходу – працівники Бібліотеки Ольга Немчук та Юлія Горчинська. Розповідь супроводжувалась відео, в якому переплелись тяжкі і моторошні факти минувшої війни та нинішньої російської агресії.

На зустрічі звучала поезія, яка також стала зброєю.

Вірші, присвячені воєнному лихоліттю, які показують справжнє обличчя війни, емоційно читали студенти Університету: Владислав Василишин (гр. 2ПМ-22б), Катерина Бабій (гр. ПЗТ-22б), Роман Ткач (гр. ПЗТ-22б), Олена Ховрак (гр. МР-22б), Ганна Параджанова (гр. ПІТ-22б), Костянтин Федоришин (гр. 1ЕС-22б), Валерія Хрептієвська (гр. ТЗД-20б).

Авторськими творами про війну та її героїв, серед яких і викладачі Університету, поділилася з присутніми канд. техн. наук, доцент Олена Коваленко.

Багато студентської молоді, відгукуючись на нинішні події, самі взялись  за перо. Адже зворушливі римування допомагають пережити важкі часи. Свої вірші зголосились прочитати студенти-першокурсники Інна Ковбій (гр. Л-22б) та Станіслав Свинцицький (гр. 1ПМ-22б).

Сучасна українська поезія про війну дуже чітко відображає реалії, але разом з тим надихає на Перемогу! 

З вірою в нашу Перемогу захід було завершено гаслом «Слава Україні!»

 

ФОТОРЕПОРТАЖ


Розміщено 17.05.2023
Вверх